İstanbul’un en iyi müzeleri nelerdir? Bu yazımızda bu sorunun cevabını keşfediyoruz! Modern sokaklarının arasına serpiştirilmiş yüzlerce yıllık tarihi kalıntılarla ve daha fazlasının gün yüzüne çıkarılmasıyla, İstanbul kendi başına bir müzedir.
Ancak şehir aynı zamanda hem samimi hem de görkemli kurumlarda şaşırtıcı müze koleksiyonlarına sahiptir. İşte İstanbul’un en büyüleyici 10 müzesi için seçtiklerimiz.
Hızlı Erişim - Konu Başlıkları
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Eski saray arazisinin yemyeşil bir bölümünde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri (bir komplekste üç bina), binlerce yıl öncesine dayanan çok sayıda medeniyetten kalma hayranlık uyandıran bir dizi kalıntı barındırıyor.
Bir milyondan fazla nesneden oluşan koleksiyonu, eski Sümer çivi yazısı tabletlerinden ve karmaşık bir şekilde oyulmuş Helenistik taş lahitlerden Hipodrom’un Yılanlı Sütunundan bir yılan kafasına ve düşman gemilerinin Haliç’e girmesini engelleyen devasa zincirin bir parçasına kadar uzanıyor.
Topkapı Sarayı
Osmanlı padişahlarının rengarenk çinileri, pırıl pırıl mermerleri ve yaldızlı aynalarıyla bezeli Topkapı Sarayı‘nın tamamı müze ilan edildi. Saray, cömertçe dekore edilmiş iç içe kutular gibi, aynı zamanda bir dizi göz kamaştırıcı koleksiyon da içerir. Hazine’de mücevher kaplı hançerler, 86 karatlık bir elmas ve sedef kakmalı bir taht bulacaksınız.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Eskiden yüksek rütbeli Osmanlı memuru İbrahim Paşa’nın evi olan bu 16. yüzyıldan kalma güzel sarayın odaları, hat sanatının, halıların, seramiklerin, oymalı sütunların, tezhipli el yazmalarının ve kakma ahşapların ustaca örnekleriyle doludur.
8. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar iyi seçilmiş ve sergilenen eserlerle Türk ve İslam Eserleri Müzesi, geniş Orta Doğu’da çeşitli İslami sanat formlarının nasıl geliştiğini görmek için güzel bir yerdir.
Pera Müzesi
Hareketli İstiklal Caddesi’nden sadece birkaç adım ötede, Pera Müzesi‘nin 17. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan zengin resim koleksiyonuna ait şehir manzaralarında, sakin, yeşil bir İstanbul bulabilirsiniz.
Avrupalı ve Osmanlı/Türk sanatçıların eserlerinden oluşan bu kalıcı sergiye Kütahya çini ve seramikleri ile Anadolu ağırlık ve ölçülerinin daha küçük ama özenle hazırlanmış sergilerinin yanı sıra geçici çağdaş sanat gösterileri eşlik ediyor.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
İstanbul’un Sultanahmet semtinin büyük bir kısmı, Büyük Konstantin tarafından yaptırılan geniş Bizans sarayının kalıntılarının tepesinde yer alır. Eski ihtişamının ipuçları en iyi, avlanma ve mitolojik sahneleri tasvir eden 250 metrekarelik (2690 fit kare) bir mozaiğin üzerine inşa edilmiş Büyük Saray Mozaikleri Müzesi‘nde görülebilir.
Mozaik kadar etkileyici, daha da şaşırtıcı olanı, bir zamanlar sarayda var olan tüm dekoratif zemin parçasının onda birinden daha az olduğuna inanılıyor.
Halı Müzesi
Ayasofya’nın yanındaki eski bir aşevinde yer alan Halı Müzesi’nin duvarlarında, 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan ve farklı teknikleri, tarzları ve kullanımları temsil eden etkileyici bir Anadolu halıları koleksiyonu asılıdır. Kilimlere dokunan farklı motiflerin anlamını çözen paneller, ince işçiliğini daha da çekici kılıyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi
Ülkenin önde gelen modern ve çağdaş sanat müzesi ve Türkiye’den tanınmış sanatçıların ve gelecek vadeden yeteneklerin eserleriyle tanışmak için en iyi yer olan İstanbul Modern’de geçmişten bugüne bir sanat patlaması yapın.
Ayrıca şu yazımızda ilginizi çekebilir: Louvre Müzesi Eserleri, Tarihi.
Rahmi M. Koç Müzesi
Uçaklar, trenler ve otomobiller, Haliç’in kıyısındaki ulaşım, endüstri ve iletişime adanmış bu geniş müzede bulabileceklerinizin sadece bir kısmı. Çılgınca eklektik koleksiyon, ayrıntılı oyuncak evleri, klasik arabaları, şişe içinde gemileri, eski Türk liderlerine ait şapkaları ve İstanbul’un tarihi feribot iskelelerinin ölçekli modellerini içeriyor.
Rahmi M. Koç Müzesi‘ndeki sergilerin çoğu etkileşimlidir, bu da burayı çocukları getirmek için harika bir yer yapar.
Galata Mevlevihanesi Müzesi
Galata semtindeki bu tekke, şair ve mutasavvıf Celaleddin Rumi’nin müritleri tarafından kurulmuş bir tarikat olan Mevlevi’nin geleneklerinin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.
Galata Mevlevihanesi Müzesi‘nde tasavvuf, tekkede icra edilen cam üfleme, ciltçilik gibi sanatlar, tekkede günlük yaşam, dervişlerin çaldığı müzik aletleri, hat, ebru ve diğer klasik sanatlardan örnekler sergileniyor. Mevlevi ayinleri, en ünlü mertebesi olan sema da dahil olmak üzere, müze kompleksinin ortasındaki sekizgen ahşap salonda hala zaman zaman yapılmaktadır.
Son olarak Türkiye’deki tüm müzeler için şu bağlantıyı kullanabilirsiniz: Müzeler.